Szabályok az iskolában

Szabályok az iskolában – Magatartáskezelés, fegyelem, biztonságos tanulási környezet

A Szabad Iskolákért Alapítvány 2010. februárjában adta ki pedagógusoknak szóló szakkönyv sorozata (SZIA-könyvek) újabb kötetét

Szabályok az iskolában
Magatartáskezelés, fegyelem, biztonságos tanulási környezet címmel.

A biztonságos iskolai környezet az, amire szülő, tanár, gyerek egyaránt vágyik, és amelynek megteremtése elsősorban a pedagógus felelőssége. Ha a tanár a feladat teljesítése közben az iskolai házirend szabályaiból, a helyi szokásjogból, felettesei utasításaiból, kollégái panaszaiból, saját – gyakran keserű – tapasztalataiból indul ki, nem sokra jut. Mostantól azonban segítségül hívhatja megjelenő kötetünket.

A könyv a következő szerzők: K. Brady – M.B. Forton – D. Porter – Ch. Wood: Rules in School és Bill Rogers: Classroom Behaviour műveinek alapján, de a szerkesztő tapasztalait felhasználva a magyar iskolai élet és diákok ismeretében, valamint a pedagógusok igényeinek megfelelően, mindennapi munkájukat segítve készült.

A Szabályok az iskolában című kötetben olvashatunk

  • azonnal hasznosítható ötleteket: az osztály lecsendesítésének praktikái, a figyelem fenntartásának lépései;
  • világosan leírt eljárásokat: közös szabályalkotás és a szabályszegés következményei;
  • nehéz pedagógiai helyzetek kezelésére vonatkozó javaslatokat: az indulatok kezelése agresszív diákok és szülők, káromkodás, erőszak, első találkozás a „nehéz” osztállyal;
  • fejezeteket, amelyek pedagógusi szemléletünket, magatartásunkat formálhatják: a magatartáskezelés nyelvezete, kollegiális támogatás a tanárok között.

A személyközpontú iskolában a pedagógus személye, biztonságérzete, harmóniája is elengedhetetlenül fontos. Ez a könyv az iskolai élet legnehezebb területein: a gyerekek magatartásának kezelésében, a fegyelem megteremtésében és fenntartásában segíti a pedagógusokat hitelesebbé és felkészültebbé válni.

Adaptálta és alkotó-szerkesztette: Fehér Márta.


Reflexiók a könyvre

Dr. Kozma Zoltánné: Reflexió egy olvasmányélmény inspirálta saját történetre
Tóth Eszter: Az indulatok kezelése


A könyv ára: 4500 ft.
Megrendelhető a sziamuhely@gmail.com e-mail címen, vagy telefonon: +3612791241, vagy a SZIA adományboltban minden hétköznap 10-18 óráig.

  Megtekintés

A teljes könyv letöltése PDF-ben: 4000 Ft.
Megrendelés/Letöltés


A könyvhöz „Szabályok az iskolában” címmel 30 órás, akkreditált pedagógus-továbbképzés kapcsolódik. Érdeklődni lehet a fenti telefonszámon vagy e-mailben: sziamuhely@gmail.com.