Czike Bernadett: Élő fejlődéslélektan

Ha arra készül, hogy gyereke legyen, ha a csoda már megtörtént, és csecsemővel, kisgyerekkel, kölyökkel vagy kamasszal él együtt, ha kíváncsi más szülők élményeire, ha érdekli, mit gondol erről az együttélésről egy szülészorvos, Szathmáry Gábor, három kitűnő pszichológus, C. Molnár Emma, Ranschburg Jenő és Vekerdy Tamás, ha tudni szeretné, hogy a szerző, Czike Bernadett, miért találta ki, és hogyan vezette a beszélgetéseket, akkor ezt a könyvet nehezen fogja letenni.

Kereszty Zsuzsa

A beszélgetés műfaja alkalmat adott arra, hogy kérdéseinkkel, válaszainkkal egymást inspirálva egyre jobban elmélyüljünk egyegy témában. A könyvben található őszinte, személyes, néha szívbe markoló szülői megnyilatkozások, a hozzátett nagyszerű szakértői, pszichológusi, pedagógusi (C. Molnár Emma, Ranschburg Jenő, Vekerdy Tamás) gondolatok, és az elgondolkodtató, ebből kialakuló beszélgetések témái, gondolatai, érzései örök érvényűek. Azaz egyegy életkorhoz kapcsolódó kérdések és válaszok ma is feltehetőek, elmondhatóak. Mindazok, akik éppen most lesznek, lettek szülők, vagy még otthon, velük élő gyerekük van, választ kaphatnak kételyeikre, sok mindenben megerősödhetnek és sokat tanulhatnak is ebből a könyvből.

Czike Bernadett

  Megtekintés

A teljes könyv letöltése PDF-ben: 4000 Ft.
Megrendelés/Letöltés

 

Ajánló az Élő Fejlődéslélektan című könyvhöz

Minden szülő számára kötelező olvasmány Dr. Czike Bernadett könyve, mely az Élő Fejlődéslélektan címet viseli. Czike Bernadett az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán végzett oktatói munkáján kívül, gyakorló pedagógus, okleveles pszichológus. Továbbá neveléssel, oktatással foglalkozó könyvek szerzője. Ez a könyv 2016. év végén látta meg a napvilágot, jelent meg széles körben, a könyvesboltok polcain. A könyv a Szabad Iskolákért Alapítvány közreműködsével készült el.

Nagyon érdekes, olvasmányos, midamellett részletes írás, melyet valóban minden (leendő) szülőnek érdemes elolvasnia…

A szülői lét valóságos kihívás és a legnagyobb kaland egyben. Minden felelős szülő szeretettel, féltő gonddal és a  lehető legnagyobb „szakértelemmel” szeretné nevelni  a gyerekét, hogy az később sikeres és elégedett, boldog felnőtté válhasson. Szülőként az ember nap mint nap újabb és újabb feladatokkal szembesül, ezért mindig jól jön egy kis felkészülés, illetve háttértudás azt illetően, mi is történik az adott életszakaszokban csemeténkkel… Mi tekinthető normálisnak, mi az ami attól eltérő, mikor lehetünk elégedettek, vagy mikor sejthetünk valamilyen problémát a háttérben…

A könyv mindezekben hathatós segítségünkre lehet, hiszen már az első pillanattól, a fogantatás pillanatától nyomon követi a gyermek fejlődését. Később aztán a várandóság és a szülés közben estlegesen felmerülő kérdéseire kap választ a kismama, első kézből, megbízható forrásból, egy szülész-nőgyógyász lát el minket információval. A későbbiekben egymást követik a kisgyermekkor és kisiskoláskor főbb fejlődéslélektani stációi: A félt dackorszak, az óvoda és iskola témakörei követik egymást,végül a kamaszkor zárja a sort. 

Mint minden különböző korszak, úgy a könyvben leírtak is sok meglepetést tartogatnak számunkra, de félnünk nem kell, ugyanis a szerző mellett számos neves pszichológus szakember segít értelmezni, jobban kifejteni, interpretálni a beszélgetést, segítve ezzel az egyes témakörökben való könnyebb elmélyülést. A  (leendő)szülő bepillantást nyer sok egyéb között az óvodai beilleszkedés nehézségeibe,  a nemi szerepekkel való azonosulást segítő folyamatokba, a nyelvtanulás és a biliguális környezet szerepéről is szó esik, végül, de nem utolsó sorban górcső alá kerül a Waldorf pedagógia és egyéb reformpedagógiai módszerek vélt vagy valós sikeressége…

Fontos kiemelni, hogy  az előzőekben tárgyalt beszélgetés kulcsszerepet vállal a könyv szerkezete és szerkesztettsége szempontjából: Ez annyit tesz, hogy a tematikailag elkülönülő részek mind egy beszélgetésfolyam egészét adják, különösen magasra emelve ezzel az olvasmányélményt.  A különböző részek mindig egy szülő személyes tapasztalatával kezdődnek, személyes történeteken keresztül kapunk képet az aktuális fejlődéslélektani és nevelési kérdésről, majd ezután lehetőségünk nyílik az egyes történeteket szakmai szempontból is megvizsgálni, így Vekerdy Tamás, C.Molnár Emma, valamint Ranschburg Jenő szemüvegén keresztül pillanthatunk rá a tárgyalt témára. Emellett, a beszélgetés nyitott, így az egyes hozzászólók kérdései, észrevételei szinesítik a társalgást. Ezáltal lesz ez a könyv igazán kivételes, mert az olvasó egy komoly szakkönyvet tart a kezében a beszélgetés fesztelen és könnyed köntösébe burkolva.

A könyv magávalragadó, olvasmányos, ugyanakkor precíz: a szakmai igényessség valósággal áthatja a sorokat, persze helyenként  a humor és az irónia fűszerét sem nélkülözve… úgy gondolom, nagyon helyesen: Hiszen gyermeket nevelni csakis kellő mértékű empátiával, odafigyeléssel és humorral lehet!

Abban, hogy jó szülőkké váljunk,  sok minden segítségünkre lehet, ez a könyv is hozzájárulhat a sikerhez, bár nem biztos, hogy a siker lenne a szülőség fokmérője, sokkal inkább az elégedettség, valamint hogy megéljünk a gyermekünkel minden egyes pillanatot…

Végezetül szeretettel ajánlom ezt a könyvet mindenkinek,  aki leendő illetve gyakorló szülő, azoknak, akik szeretnének minél több információt szerezni a témával kapcsolatban, de a klasszikus szakkönyvek tárgylagossága riasztóan hat, ezért könnyedebb olvasmányra vágynak. Azoknak, akik jobban meg szeretnék érteni gyermekeik „működését”, azoknak, akik pedagógusok, vagy azok lesznek egyszer, és azoknak, akik meg szeretnének győződni róla, hogy a fejlődéslélektan valóban élő jelenség, hiszen  vitathatatlanul mindennapjaink része.

Szabó Renáta,
Apor Vilmos Katolikus Főiskola